Címkék

2012. október 30., kedd

Az agyamat eldobom

Nem szívlelem Jeszenszky Gézát. Sok van a rovásán, ami a magam fajta embernek szúrja a szemét: a "rossz irányba történt közel-keleti nyitása," a nemzeti oldal folyamatos ekézése, nem is beszélve a különböző sötét ügyeiről, melyeket a délszláv háborúval kapcsolatban emlegetnek. Na és persze az eset, amit korábbi kollégája, Raffay Ernő fejtett ki több helyen, Jeszenszky teljes kétbalkezűsége a kárpátaljai magyarok érdekeinek kezelésében.

De ami most csináltak vele, az tényleg sok. Amiért "vállalhatatlannak" minősítették személyét Oslóban valami rasszizmusellenes konferencián (ízlések és pofonok), az az volt, hogy egyetemi tanárként jegyzeteiben le merte írni, hogy komoly probléma a cigány fiatalok körében a családon belüli házasodás-szex, a vérfertőzés.

Ez egy olyan alaptény, amivel bárki, aki pár napnál többet töltött problémás cigánysorokon, már régen szembesült. Fogyatékkal élő cigánygyerekek tömkelege él olyan családokban, ahol apuka és anyuka közeli rokonok, unokatestvérek, vagy akár fél- vagy édestestvérek. Őket felmenőik legtöbbször azért adták össze, mert undorodtak a cigány közösségen, vagy akár csak a szűkebb rokoni körön kívül álló emberektől. Ez az, amire sokszor csak azt a kommentárt hallom tisztességes cigányoktól, hogy "gyomorforgató."  Igen, szokás a vérfertőzés a cigányok között, ilyen sokszor van, az eredmény ismert, és nem attól fog megváltozni a helyzet a putrikban, hogy egy szerencsétlen főliberális öreg diplomatát kiutálnak Oslóból, bármit is gondolnak erről a "szakértők," akik sürgősen el is határolódtak Jeszenszkytől (ők a jelek szerint még nem jártak cigánytelepen). "Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom" - ezt mondta az ügyben Jeszenszky, és ezúttal teljesen igaza van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése